Přejít na hlavní obsah

Biochemici umí na místě poznat jedy v prostředí

Vědci spolupracují s firmami na komerčním detekčním zařízení. 

Prototyp biosenzoru.

Jednoduché zařízení, které rychle a za nízkou cenu určí koncentraci některých toxických látek, vyvinuli experti z přírodovědecké fakulty.

Na takzvaném biosenzoru vědci pracují s průmyslovými partnery. Díky tomu budou první přístroje na trhu už do tří let. „Přenosné zařízení pro kontinuální měření přímo na místě se v současnosti neprodává, je tedy velký prostor pro jeho uplatnění jak v České republice, tak ve světě. Zaznamenali jsme už zájem o náš produkt z různých zemí včetně Německa, Velké Británie či Jižní Koreji,“ uvedla Veronika Štěpánková z Loschmidtových laboratoří.

Přístroj umí odhalit přítomnost takzvaných halogenovaných látek, které jsou součástí průmyslových rozpouštědel nebo pesticidů využívaných v zemědělství. „Tyto látky přetrvávají dlouho v životním prostředí a vykazují vážné toxické, rakovinotvorné nebo teratogenní účinky, tedy takové, které mohou vyvolávat vrozené vady během prenatálního vývoje. Proto je nutné jejich přítomnost v podzemní a povrchové vodě stále sledovat,“ zdůraznila Štěpánková.

Biosenzory fungují na optickém principu, což znamená, že využívají reakce, při níž se za pomoci enzymů odštěpí ze znečišťující látky halogenid a uvolní se proton, který změní fluorescenci pH indikátoru. Z této změny fluorescence se potom stanoví intenzita znečištění.

„Prototyp optického biosenzoru jsme vyvíjeli od roku 2007, nicméně až spolupráce s firmou Photon System Instruments umožnila jeho převedení do potenciálně prodejného zařízení,“ řekla Štěpánková. Doplnila, že odborníci z laboratoří MU se nadále zabývají vývojem nových typů enzymů, takzvaných dehalogenáz, díky čemuž bude možné dále rozšiřovat spektrum látek, které biosenzory odhalí.

Úspěšná spolupráce s firmou Photon System Instruments a s firmou Enantis nedávno vynesla všem zúčastněným druhé místo v projektu Nejlepší spolupráce roku, kterou organizuje Americká obchodní komora v ČR a Sdružení pro zahraniční investice spolu s Technologickou agenturou ČR. Spolupráci laboratoří s komerčním sektorem dlouhodobě podporuje Centrum pro transfer technologií MU.

Hlavní novinky