Přejít na hlavní obsah

Česká expedice zamířila do Antarktidy

Patnáct členů letošní výpravy Masarykovy univerzity dnes odjelo na vědeckou stanici J. G. Mendela.

Nově budou letos odborníci odebírat vzroky krve tučňáků.

Autobusem do Vídně a odtud dál letadlem přes Řím a Buenos Aires do argentinského Rio Gallegos zamířila dnes patnáctičlenná expedice do Antarktidy. Odborníci především z Masarykovy univerzity vyjeli před půl sedmou ráno na již devátou výpravu na univerzitní vědeckou stanici Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse. Návrat je plánován v polovině března.

Na rozdíl od předchozích let se letos výprava dostane přímo na stanici letecky, a to vojenským speciálem přes argentinskou základnu Marambio. „Pro obě cesty využijeme podporu argentinského vojenského letectva, protože poslední dvě sezony zůstal průliv Prince Gustava zamrzlý, což komplikovalo dopravu lodí,“ uvedl na tiskové konferenci k letošní výpravě její vedoucí Pavel Kapler.

Vědci budou pokračovat v dlouhodobém meteorologickém a biologickém monitoringu, jehož součástí je sledování ledovců i primitivních forem života ve sladkovodních jezerech a v moři. Zaměří se také na trus ptáků, v němž budou vědci hledat takzvané arboviry způsobující různé nebezpečné choroby, například encefalitidu, a pátrat budou i po půdních hlísticích. Nově se ve spolupráci s chilskými kolegy pustí do studia genové rozmanitosti tučňáků, kterým budou odebírat krev pro následné analýzy.

„Lékař výpravy se také letos zaměří na detailní hodnocení zdravotního stavu členů posádky v průběhu expedice. Ve vzorcích krve bude sledovat imunitní parametry související s působením extrémních podmínek na člověka,“ dodal Kapler.

Hlavní novinky