Přejít na hlavní obsah

Za vytvoření simulátoru se student proletěl ve stíhačce

Mladý informatik Filip Nálepa se zabývá detekcí událostí ve video záznamech.

O prázdninách a dovolené člověk může dělat ledasco neobvyklého. Filip Nálepa z fakulty informatiky je toho příkladem. Zkusil si pilotovat virtuální stíhačku a podíval se třeba do míst, kde firma IKEA vytváří prototypy nebo videa ke svým propagačním kampaním. To všechno díky tomu, že se stal vítězem Švédské inovativní ceny.

Co neotřelého dovedou mladí Češi a Češky vymyslet, zkoumala soutěž už podruhé. Pod hlavičkou švédského velvyslanectví v Praze se dala dohromady IKEA, stavební společnost Skanska a Saab, který se zabývá obrannými technologiemi a civilní bezpečností. Každá z nich poslala do světa zadání určené určité skupině vysokoškoláků: IKEA pro designéry, Skanska pro architekty a Saab pro informatiky. „Od začátku bylo tím pádem jasné, že budu pracovat na úkolu pro Saab, který chtěl řešení pro sledování osob na videu,“ přibližuje Filip Nálepa, jehož nápad byl nakonec nejúspěšnější.

K výhře gratulovala Nálepovi i švédská velvyslankyně v Česku Annika Jagander (zcela vlevo).

Měl výhodu, něčemu podobnému se věnoval už ve svojí diplomce, kterou obhájil v červnu. „Dělal jsem takzvanou detekci událostí ve video datech. Když se osoba na videu zastavila nebo udělala pohyb do zakázaného prostoru, tak to díky aplikaci, kterou jsem k tomu vyvinul, počítač hlásil,“ popisuje Nálepa, jenž se k soutěži dostal právě díky školní prezentaci své práce. Náhodou na ní totiž byl i vítěz loňského ročníku Michal Balážia, který mladšího spolužáka hned vybídl, aby to letos zkusil také. A povedlo se.

Odměnou byl výhercům ve všech kategoriích týdenní pobyt ve Švédsku, kde viděli mimo jiné námořnické muzeum Vasa, stavbu supermoderní nemocnice, centrálu IKEA, kde se testují všechny nápady, které pak v podobě výrobků míří do celého světa, i ústředí firmy Saab, která kromě jiného staví stíhací letouny značky Gripen. „Mají tam i simulátor, ve kterém jsme si mohli zalétat. Bylo to skvělé,“ popisuje největší zážitek Filip Nálepa. Sám se virtuálními simulátory také zabývá. Dokázal by sestrojit i něco podobného tomu ve Švédsku? „Dělám trochu něco jiného, takže určitě ne,“ odmítá s úsměvem.

Čemu se věnuje spíš, to jsou webové aplikace. Ostatně už od prvního ročníku pracuje v marketingové firmě a pokračovat v tom bude i po zisku magisterského titulu. Má štěstí, jako informatik si může čas, kdy pracuje, přizpůsobit. Kromě toho ale bude dál vyvíjet nové věci ve škole. Od podzimního semestru nastupuje na doktorské studium, kde se bude zabývat efektivním zpracováním fotografií tak, aby se v nich následně dalo vyhledávat. Na rozdíl od textu totiž v kupě fotek nejdou použít klíčová slova, ani klávesová zkratka Ctrl+F.

Hlavní novinky