Přejít na hlavní obsah

Vyfocení do ISu? Dvěma výtahy a přes sklep

Studenti s pohybovým omezením mají na univerzitě občas těžký život, většina fakult je však dobře přístupná.

Mapy pro snazší orientaci využijí vozíčkáři i nevidomí.

Přes dvůr kolem popelnic, nebo složitě dvěma výtahy přes sklep. Podobné záludnosti čekají vozíčkáře v některých budovách Masarykovy univerzity. V naprosté většině z nich se ale za poslední roky podmínky pro přístup tělesně postižených studentů výrazně zlepšily.

„Každoročně se snažíme získat nějaké peníze na úpravy. Například v rámci tříletého programu ExpIn, který začal loni, dáme na zpřístupnění dalších budov či jejich částí okolo třiceti milionů korun,“ uvedl vedoucí oddělení pohybově postižených Střediska pro pomoc studentům se specifickými nároky Teiresiás Karel Sobol.

Přístupnost univerzitních budov je podle něj na vysoké úrovni, někde ji ale limituje fakt, že sídlí v historických objektech. Nejhorší situace je podle něj na Komenského náměstí. Dostat se do ní lze jen po schodech, zvonek na vrátnici se těžko hledá a často na něj podle Karla Sobola nikdo nereaguje. Kvůli tomu, že v budově sídlí mnoho ústavů, nejsou jednotlivá patra průchozí. A například do místnosti, kde se fotí do Informačního systému Masarykovy univerzity, se vozíčkáři dostanou pouze přes sklep a dvěma výtahy.

Na Komenského náměstí se přitom má v příštím roce stěhovat právě středisko Teiresiás, které handicapovaným pomáhá. „Začínáme s úpravami, a i když nebude situace ideální, snad se nám ji podaří vylepšit,“ poznamenal.

Změn se dočkají i studenti na fakultě informatiky a filozofické fakultě. Rekonstrukce a přestavba budov v ulici Arne Nováka umožní přístup tam, kde to doposud nešlo, a počítá se i s úpravou vrátnice. Nová budova na fakultě informatiky ale drobné komplikace přinese.

„Z původního hlavního vstupu se mohli vozíčkáři pohodlně dostat do obou bočních křídel, to se změní a kvůli velkému výškovému rozdílu se nyní do přízemí jednoho křídla dostanou jen výtahem přes první patro,“ poznamenal Sobol.

Lidé s pohybovým handicapem se ale nemusejí bát, že se nedostanou třeba na přednášku. Pokud takový problém nastane, středisko Teiresiás se s příslušnou fakultou může domluvit na přesunu výuky do bezbariérových prostor.

Středisko navíc připravuje novinku – virtuálního průvodce. „Nebude to klasická mapa, ale důležité informace. Například o tom, kudy se vozíčkáři dostanou do budovy, které výtahy mohou použít, kde jsou plošiny, nebo kde najdou bezbariérové toalety,“ popsal princip průvodce Sobol. Informační materiály budou pro každou fakultu zvlášť. Sobol předpokládá, že hotové budou ještě letos.

Hlavní novinky